Субота, 19 червня 2021 22:23

20 червня – День медичного працівника

 20 червня в Україні 27 рік поспіль відзначають День медичного працівника.

День медика обʼєднує всіх працівників медичної сфери – медсестер, акушер/ів/ok, санiтар/iв/ok, лаборант/iв/ok, фельдшер/iв/ok, лікарів. Крім нашої країни в той самий день своє професійне свято відзначають медики Казахстану, Молдови, Вірменії та інших пострадянських країн. Першої неділі жовтня відзначають Міжнародний день  медика.

Медики завжди були найбільш затребуваними фахівцями в суспільстві, адже, незважаючи на всі складності життя країн, вони завжди на своєму посту – служіння заради здоровʼя та життя. І останнім часом вони першими прийняли на себе виклики пандемії COVID-19, ризикуючи життям і здоровʼям особистим та своєї родини – рятували здоровʼя та життя українців.

Велика подяка, низький уклін всім дотичним до цієї благородної професії.

 Переважна більшість медиків – це жінки.

 Нещодавно відбувся  КРУГЛИЙ СТІЛ: «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ГЕНДЕРНОГО ПІДХОДУ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я», проведений МІНІСТЕРСТВОМ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ ТА УРЯДОВОЮ УПОВНОВАЖЕНОЮ З ПИТАНЬ ГЕНДЕРНОЇ ПОЛІТИКИ за підтримки Національної Ради Жінок України

На Круглому столі були присутні представники депутатського корпусу, Уповноваженої з прав людини, Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики та Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю, представники обласних Державних адміністрацій та Державних департаментів охорони здоровʼя та соціального захисту, закладів післядипломної медичної освіти, Міністерства соціальної політики, міжнародні партнери,  активні представники громадянського суспільства.

Були напрацьовані рекомендації, які можуть служити дорожньою картою у впровадженні ґендерної рівності в охорону здоровʼя громадян України.

МФО «Рівні можливості» Верховної Ради України вбачає у розглянутих рекомендаціях шляхи покращення ситуації у сфері охорони здоровʼя як для медичних працівників, так і для пацієнтів.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Для Міністерства охорони здоровʼя

Міністерство охорони здоровʼя має бути відкритим для суспільства.

Гарантування дотримання Статті 49 Конституції України про право на охорону здоровʼя та медичну допомогу кожному громадянину, незалежно від віку, статі, кольору шкіри та віросповідання, а також від того, чи він мешкає у великому місті чи віддаленому селі. Трансформація охорони здоровʼя має враховувати цю конституційну гарантію. Гарантування ґендерних відмінностей при цьому є надважливим.

Забезпечити доступність до медичних послуг осіб з інвалідністю, мешканців малих сіл (особливо жінок старшого віку), доступ жінок та чоловіків до послуг репродуктивного здоровʼя через оптимізацію організації та діяльності сімейних амбулаторій.

Забезпечити безбарʼєрний простір для жінок/чоловіків з інвалідністю через подолання архітектурних барʼєрів доступу до медичних закладів та санітарного обладнання, впровадити спеціалізовані доступи до комунікацій та обладнання гінекологічних кабінетів.

Усунути дискримінацію в оплаті праці медичного персоналу – істотного розриву в середній оплаті чоловічої та жіночої праці.

Необхідно переглянути статус професії медичної сестри, переважну більшість котрої становлять жінки; низька оплата їх праці та відсутність перспектив зростання в професії сприяють відтоку фахівців з України. Створити медсестринський відділ в МОЗ та організувати ліцензування професійної діяльності медсестер.

Забезпечити доступ жінок, які живуть з ВІЛ, до медико-соціальних послуг, в тому числі з питань сексуального та репродуктивного здоровʼя, протидії до стигматичного ставлення до них у суспільстві. Привести документи МОЗ у відповідність до міжнародних стандартів з вилученням протипоказань ВІЛ-позитивним жінкам до лікування жіночої безплідності методом допоміжних репродуктивних технологій. Забезпечити молочними сумішами дітей, які народжені ВІЛ-позитивними жінками, за рахунок місцевих бюджетів.

Ініціювати інформаційно-просвітницьку кампанію серед медиків щодо особливостей ведення вагітності та пологів жінок з наркотичною залежністю та серед чоловіків інформаційну кампанію щодо здорового способу життя та поширення культури медичного догляду.

Звернути увагу на відсутність якісних автомобілів швидкої допомоги з необхідним обладнанням для гірських районів та сільських територій.

Збільшити ґендерну чутливість медичної статистики, що зробить можливим проведення ґендерного аналізу.

Провести спільно з офісом урядової уповноваженої повномасштабний ґендерний аудит та навчання медичного персоналу від управлінців до медиків на місцях. Інвентаризацію ґендерних проблем у медичній сфері визначити основою для формування заходів та їх реалізації.

Наказ №278 – як нормативне підґрунтя роботи медиків, порядок надання допомоги та повідомлень про домашнє насильство привести до узгодження зі змінами структури Міністерства охорони здоровʼя.

 

Для офісу Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики

Розпочати формування переліку проблем та питань, які ляжуть в дорожну карту подальшого розвитку та стануть основною частиною Національної стратегії забезпечення ґендерної рівності в охороні здоровʼя. Це збільшить ефективність управління, досягнення тих цілей, які ставить перед собою МОЗ та його структури.

Розробити наскрізну стратегію, що включатиме ґендерну тематику в охороні здоровʼя.

Спільно з МОЗ України розробити специфічні методичні рекомендації з ґендерних питань для працівників сфери охорони здоровʼя.

Надати експертну допомогу МОЗ України та департаментам з охорони здоровʼя ОДА в проведенні повномасштабного ґендерного аудиту та навчання медичного персоналу від управлінців до медиків на місцях. Інвентаризацію ґендерних проблем у медичній сфері визначити основою для формування заходів та їх реалізації.

Для органів місцевого самоврядування та департаментів з охорони здоровʼя ОДА

Спільно з експертами з питань ґендерної політики та МОЗ України провести повномасштабний ґендерний аудит та навчання медичного персоналу від управлінців до медиків на місцях. Інвентаризацію ґендерних проблем у медичній сфері визначити основою для формування заходів та їх реалізації.

В умовах пандемії забезпечити транспортний доступ для медиків та можливість перебування дітей медиків в дитячому садку впродовж їхнього робочого часу.

Усунути заборону на партнерські пологи. Забезпечити безбарʼєрний простір для жінок з інвалідністю та спеціальне обладнання гінекологічних кабінетів.

Ініціювати інформаційно-просвітницьку кампанію серед медиків щодо особливостей ведення вагітності та пологів жінок з наркотичною залежністю.

Створити групи медико-соціальних працівників для роботи в малих селах та з особами старшого віку.

Забезпечити молочними сумішами дітей, які народжені ВІЛ-позитивними жінками, за рахунок місцевих бюджетів.

 

Для медичних навчальних закладів

Розробити тренінги з вироблення навичок надання домедичної допомоги.

Створити програми підвищення рівня освіти медичних сестер до аспірантури та докторантури.

Розробити програму підготовки медико-соціальних працівників.

Для міжнародних донорських громадських організацій

Надати технічну підтримку експертам з питань ґендерної політики та МОЗ України в проведенні повномасштабного ґендерного аудиту та навчання медичного персоналу від управлінців до медиків на місцях. Інвентаризацію ґендерних проблем у медичній сфері визначити основою для формування заходів та їх реалізації.

Розглянути можливості надання допомоги в створенні Національної стратегії та плану дій з покращення репродуктивного здоровʼя та підготовки матеріалів для впровадження здорового способу життя (особливо для чоловіків) та створення посібника з методики впровадження інформації з сексуального та репродуктивного здоровʼя для різних вікових та соціальних груп населення.

Надати технічну та інформаційну підтримку підготовці медико-соціальних працівників.

Для громадських організацій України

Експертам з питань ґендерної політики спільно з МОЗ України провести повномасштабний ґендерний аудит та навчання медичного персоналу від управлінців до медиків на місцях. Інвентаризацію ґендерних проблем у медичній сфері визначити основою для формування заходів та їх реалізації.

Долучитись до створення Національної стратегії та плану дій з покращення репродуктивного здоровʼя, підготовки матеріалів для впровадження здорового способу життя (особливо для чоловіків) та створення посібника з методики впровадження інформації з сексуального та репродуктивного здоровʼя для різних вікових та соціальних груп населення.

 

Прочитано 142 разів

Останні матеріали

квіт. 24, 2024 25

Через мистецтво до єдності

За декілька хвилин ця неймовірна жінка створила незвичний вінок із тюльпанів та нарцисів…
квіт. 24, 2024 32

Засідання робочої групи

В той момент, коли ICAP Єднання на сторінці у Фейсбуці вітало переможців конкурсу грантів…
квіт. 22, 2024 75

Концерт-присвята: «Чарівна Квітка України»

20 квітня 2024 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся…
квіт. 22, 2024 77

Інтерв’ю Українському радіо. Чернігів

17 квітня 2024 року лідерки НРЖУ Людмила Порохняк-Гановська, Зоя Ружин, Алла Клименко у…

Вісник Національної ради жінок України