Субота, 05 грудня 2020 11:32

Сьогодні в Україні й у світі відзначають Міжнародний день волонтерів

 

Офіційно вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття. Після Першої світової війни, у 1920 році, у Франції, під Страсбургом, був здійснений перший волонтерський проєкт за участю німецької та французької молоді, у рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в районі місць найзапекліших боїв між німецькими й французькими військами. Потім цю естафету підхопила Індія, й рух поширився світом.

Національна Рада Жінок України упродовж багатьох років здійснювала свої волонтерські проекти, зокрема пілотний проєкт щодо створення у населених пунктах Чернігівського району груп волонтерів.

Надаємо матеріали, яким 2 роки. 5 грудня 2018 року волонтери НРЖУ та волонтери Чернігівщини почали написання посібника для волонтерів «Здоровʼя літніх людей на селі». Донині не тільки наші волонтери користуються цим посібником, але медики інших областей України просять його перевидання. Тому що саме ця група волонтерів стала надійною опорою в реформуванні сімейної медицини на селі і є ланкою звʼязку між населенням малих сіл та сімейними амбулаторіями. Вони можуть виконати прості діагностичні процедури за допомогою медичних приладів домашнього вжитку, повідомити лікаря про стан хворого, провести елементи моніторингу розповсюджених хвороб, надати першу долікарську допомогу та необхідну інформацію зі здорового способу життя та попередження захворювань всім мешканцям сіл, особливо особам старшого віку.

Сьогодні, коли ми маємо нечуваний виклик для всього людства у вигляді пандемії невивченого вірусу, волонтери продовжують свою діяльність. Від нас вони отримали медичні прилади та навчання, від мешканців сіл та медиків Чернігівського району вони отримують повагу. Хочу просити керівництво ОТГ, голів сільських Рад та старост відзначати цих ентузіастів, всіма можливими засобами заохочувати їх не припиняти свою волонтерську діяльність. Ми намагаємось знайти донорів, щоб розширити нашу групу волонтерів, надати їм нові знання з подолання інфекцій.

А поки ми відзначили найактивніших наших волонтерів спеціальною відзнакою від Національної Ради Жінок України “Волонтер здоровʼя – за покликом серця».

 

 

 

Прочитано 245 разів

Останні матеріали

трав. 05, 2024 6

Об’єднання через мистецтво

Моє перше знайомство з Головою Національної Ради Жінок України Людмилою…
трав. 05, 2024 21

Голові Національної Ради Жінок України

Голові Національної Ради Жінок України Людмилі Порохняк-Гановській Шановна Людмило…
трав. 02, 2024 100

Координаторка Проєкту НРЖУ у Седневі

#ПроєктНРЖУ ІСАР Єднання #IsarEdnannia 1 травня 2024 року Координаторка Проєкту НРЖУ Алла…
трав. 02, 2024 106

Культурно-освітньому центру Седнева - бути!

#ПроєктНРЖУ ІСАР Єднання #IsarEdnannia У селищі Седнів Седнівської територіальної громади…

Вісник Національної ради жінок України