Неділя, 15 листопада 2020 07:39

МИР у ДОМІ. Частина 10

МИР у ДОМІ. Частина 10

 Національна Рада Жінок України виконує проєкт «Доступ до верховенства права жінок жертв насильства» за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні та інформаційної підтримки Європейського Центру Міжнародної Ради Жінок.

 Для  Вашої уваги Звіт Спеціального доповідача з питань насильства над жінками, його причин та наслідків, Дубравки Шимонович.

  Перетин між пандемією коронавірусу (COVID-19) та пандемією ґендерного насильства щодо жінок з акцентом на домашнє насильство та ініціативу «мир у домі».

 Продовження.

 Початок див.: МИР у ДОМІ. Частина 1; МИР у ДОМІ. Частина 2; МИР у ДОМІ. Частина 3; МИР у ДОМІ. Частина 4; МИР у ДОМІ. Частина 5; МИР у ДОМІ. Частина 6; МИР у ДОМІ. Частина 7; МИР у ДОМІ. Частина 8; МИР у ДОМІ. Частина 9.

 

  Міжсекційна дискримінація та гендерне насильство

щодо жінок у контексті пандемії COVID-19

 81. Криза негативно впливає на жінок, які непропорційно представлені у нестабільних формах зайнятості, у неформальному секторі, у домашній роботі та інших низькооплачуваних та тимчасових роботах. Відсутність систем соціального захисту в багатьох країнах робить їх вразливими до соціальних та економічних потрясінь, повʼязаних із заходами, які вводяться для стримування пандемії. Втрата доходу має прямі наслідки для здатності жінок дозволити собі житло, їжу та воду для себе та своїх домогосподарств.

 82. Закриття шкіл та навчальних закладів призвело до того, що мільйони дівчат утримуються вдома. За підрахунками Організації Обʼєднаних Націй з питань освіти, науки та культури ООН із загальної кількості студентів, які навчаються в глобальному масштабі, в даний час понад 89 відсотків не навчаються через закриття COVID-19. Ця цифра становить 1,54 мільярда дітей та молоді, які навчаються у школі чи університеті, у тому числі майже 743 мільйони дівчат. Понад 111 мільйонів цих дівчат проживають у найменш розвинених країнах світу. Хоча навчання в Інтернеті може допомогти забезпечити безперервну освіту, це не є варіантом для багатьох дівчат та жінок, які несуть тягар домашньої роботи та / або не мають необхідних ресурсів та пристроїв для доступу до Інтернету. Мільйони дівчат у всьому світі не в Інтернеті, а тому можуть не мати доступу до навчання, яке відбувається в цифровому просторі.

 83. Економічний вплив пандемії може також призвести до того, що дівчат у певному контексті вилучають із шкіл для дитячої праці, дострокових або примусових шлюбів або сексуальних стосунків. У контексті домашнього увʼязнення дівчата також піддаються підвищеному ризику інцесту, вагітності на ранніх термінах та зґвалтування, а також каліцтву жіночих статевих органів та феміциду членами сімʼї (вбивства за честь).

 84. Обмежувальні заходи, що застосовуються багатьма країнами, можуть призвести до ускладнених та міжсекторних форм дискримінації жінок, які належать до неблагополучних та маргіналізованих груп, включаючи, але не обмежуючись цим, жінок та дівчат із меншин та корінних, мігрантських та сільських громад, жінок похилого віку та жінок і дівчат з обмеженими можливостями, безпритульних жінок та жертв торгівлі людьми, які особливо постраждали від кризи.

 85. Жінки становлять більше половини старшого населення, і тому вони стикаються з проблемами, які поглиблюються внаслідок тривалого проживання, часто недоотримуваних закладів догляду та погано пристосовуються до заходів самоізоляції. У червні 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила, що для жінок похилого віку під час пандемії, які «вже переживають жорстокі ситуації, гендерна нерівність та повʼязані зі станом здоровʼя ризики, що жорстоко позначаються, збільшує ризик гендерного насильства щодо літніх жінок».  Дані «гарячої лінії» Міністерства жінок, сімей та прав людини Бразилії між 7 березня та 17 червня 2020 року вказують на те, що Бразилія щодня спостерігала значне збільшення кількості порушень прав під час кризи COVID-19 щодо літніх людей, включаючи жорстоке поводження та застосування ризиків для здоров'я. 

 86. Звіти показують, що випадки дискримінації жінок і дівчат зростали під час пандемії, зокрема щодо жінок, що належать до груп меншин, особливо тих, що знаходяться внизу економічних сходів.  Домашні працівники, переважна більшість з яких жінки, схильні до особливого ризику, особливо ті, що проживають зі своїми роботодавцями, і вони стикаються зі значним ризиком зараження та жорстокого поводження на своєму робочому місці, і часто мають мало важелів вимагати належних протоколів безпеки та обладнання.  Може бути важко або неможливо зменшити ризик зараження шляхом фізичного віддалення під час виконання домашніх робіт, в той же час домашні працівники можуть стикатися з дедалі більш небезпечними умовами на роботі.

 87. Жінки та дівчата з обмеженими можливостями, зокрема ті, у кого раніше існували проблеми зі станом здоровʼя або які проживають в інституційних установах, стикаються зі складними проблемами. Блокування COVID-19 погіршить становище жінок-інвалідів, які вже зазнавали жорстокого поводження. Домашнє насильство для них - приховане явище, оскільки багато жінок-інвалідів не мають засобів повідомити про це.  Доступ до постійних та якісних послуг, підтримки та догляду здійснюється з величезними перебоями. Дуже важливо, щоб служби, що пропонують інформацію, з’являлися в першу чергу.

 

Далі буде

Прочитано 314 разів
Детальніше в цій категорії: « МИР у ДОМІ. Частина 9 МИР у ДОМІ. Частина 11 »

Останні матеріали

квіт. 24, 2024 13

Через мистецтво до єдності

За декілька хвилин ця неймовірна жінка створила незвичний вінок із тюльпанів та нарцисів…
квіт. 24, 2024 20

Засідання робочої групи

В той момент, коли ICAP Єднання на сторінці у Фейсбуці вітало переможців конкурсу грантів…
квіт. 22, 2024 66

Концерт-присвята: «Чарівна Квітка України»

20 квітня 2024 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся…
квіт. 22, 2024 67

Інтерв’ю Українському радіо. Чернігів

17 квітня 2024 року лідерки НРЖУ Людмила Порохняк-Гановська, Зоя Ружин, Алла Клименко у…

Вісник Національної ради жінок України