Субота, 07 листопада 2020 07:29

МИР у ДОМІ. Частина 4

           МИР у ДОМІ. Частина 4

 Національна Рада Жінок України виконує проєкт «Доступ до верховенства права жінок жертв насильства» за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні та інформаційної підтримки Європейського Центру Міжнародної Ради Жінок.

 Для  Вашої уваги Звіт Спеціального доповідача з питань насильства над жінками, його причин та наслідків, Дубравки Шимонович.

  Перетин між пандемією коронавірусу (COVID-19) та пандемією ґендерного насильства щодо жінок з акцентом на домашнє насильство та ініціативу «мир у домі».

 

Продовження.

 Початок див.: МИР у ДОМІ. Частина 1; МИР у ДОМІ. Частина 2; МИР у ДОМІ. Частина 3.

 

 31. Хоча деякі країни вжили необхідних заходів для забезпечення безперервної роботи основних служб, багато інших закрили або зменшили такі послуги, як кризові центри, служби довіри, притулки та безпечне житло, а також скоротили фінансову підтримку громадянського суспільства та жіночих організацій, які надають такі послуги, ще більше зменшуючи ті кілька джерел підтримки, які можуть мати жінки, що переживають жорстокі ситуації.

 32. Деякі держави прийняли нові заходи для підтримки жінок, які постраждали від гендерного насильства. Вони включають онлайн-послуги, створення систем оповіщення.

 33. ЗМІ також відіграють важливу роль у низці країн щодо підвищення обізнаності громадськості про ситуацію гендерного насильства в країні в контексті COVID-19 та важливості підтримки протидії гендерному насильству як частині національної Відповіді на COVID-19.

 34. Деякі держави запровадили мораторій на виселення через заборгованість за оренду житла та заставу (Канада, Іспанія та Сполучені Штати Америки), відстрочення виплат по іпотеці для постраждалих від вірусу, продовження зимових мораторіїв на примусові виселення неформальних поселень та збільшення доступ до санітарно-гігієнічних  центрів та притулків для безпритульних.

 35. У Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії уряд розпочав кампанію «Ви не самотні» та виділив 37 мільйонів фунтів стерлінгів на надзвичайне фінансування протидії гендерному насильству щодо жінок протягом шести місяців.

 36. У Шотландії уряд виділив понад 1,5 мільйона фунтів стерлінгів на протидію зґвалтуванню в Шотландії та Асоціацію шотландських жінок, щоб забезпечити, щоб жінки та діти, які постраждали від насильства щодо жінок, продовжували мати доступ до служб підтримки. Загалом 1,35 мільйона фунтів стерлінгів було виділено Асоціації шотландських жінок на покриття витрат, включаючи витрати на інформаційні технології, жінкам, що працюють на віддалених роботах та надання допомоги працівникам національних служб домашнього насильства та вимушеного шлюбу. Співробітники НУО «Жіноча допомога» також були визнані «ключовими працівниками».

 37. В Ірландії розробляються плани щодо місця самоізоляції для осіб, які шукають притулку, депортація відкладена, а уряд надав запевнення, що охорона здоров’я та підтримка доходів будуть доступні для всіх мігрантів, які не мають документів, і що їх заохочують звернутися за допомогою, якщо потрібно. У Франції національний уряд відреагував на кризу домашнього насильства, надавши гранти організаціям, що працюють на подолання насильства щодо жінок, запровадивши системи сповіщення про жертви в аптеках, оплативши готельні номери як притулок та встановивши екстрений номер для надсилання SMS-повідомлень. жінкам з обмеженими можливостями, які зазнають насильства. У Грузії інформація про послуги, що надаються державою для тих, хто пережив насильство над жінками та домашнє насильство, відображалася в карантинних готелях для громадян, які повертаються в країну.

38. Парламенти та політичні партії також запропонували рекомендації щодо політики та дій для ефективного реагування на тіньову пандемію насильства щодо жінок. Прогресивна партія Чилі виклала політичні рекомендації щодо реагування на COVID-19, в яких вони закликали до термінового створення державної інфраструктури та аварійних служб для захисту тих, хто пережив насильство проти жінок. Регіональні парламенти також активно працюють: Парламент Латинської Америки та Карибського басейну прийняв резолюцію, яка закликала до збільшення гендерної проблематики реагування на COVID-19 та залучення жінок до всіх рівнів прийняття рішень, а також голова Комітету з прав жінок та гендерної рівності Європейського парламенту опублікувала заяву, в якій закликають Європейський Союз та його держави-члени збільшити підтримку жертвам домашнього насильства під час кризи COVID-19.

Відсутність інтегрованих служб та заходів захисту від насильства щодо жінок для запобігання та боротьби з домашнім насильством під час пандемії COVID-19.

 39. У своїй доповіді Раді з прав людини у 2017 році, в якій вона розглядала підхід, що ґрунтується на правах людини, до інтегрованих служб та заходів захисту від насильства щодо жінок, з акцентом на притулки та накази про захист, Спеціальний доповідач зазначила зобовязання держав для боротьби з насильством щодо жінок та для захисту права кожної жінки бути вільною від насильства. Визнання права жінок жити вільно від насильства визначає обовязок держав щодо захисту прав жінок-жертв або потенційних жертв насильства щодо жінок шляхом прийняття законів та практичних заходів щодо запобігання та боротьби з таким насильством, надання широкого набору послуг, таких як притулки та заходи, включаючи накази про захист. Такі послуги повинні бути зосереджені на жертвах та зосереджені на правах жінок, безпеці та розширенні прав і можливостей жертви та спрямовані на уникнення вторинної віктимізації жінок та дітей. Такий цілісний підхід повинен застосовуватися на всіх етапах, повязаних із забезпеченням заходів захисту, з метою запобігання, захисту та переслідування ґендерно обумовленого насильства та забезпечення реабілітації жертв від насильства і, таким чином,  розширення їх прав і можливостей.

 40. Завдяки своєму мандату Спеціальний доповідач накопичила значний досвід, збираючи інформацію про притулки та накази про захист під час візитів до країн, які включали відвідування притулків та збір інформації з перших рук від жертв насильства проти жінок, постачальників послуг та відповідних органів влади.  Таким чином, вона чітко усвідомлює значні прогалини та проблеми, повязані з наданням притулків та наказів про захист у багатьох країнах. Дійсно, незважаючи на певне визнання того, що домашнє насильство змушує жінок та дітей переїжджати в цілях безпеки, занадто часто уряди не надають національного планування або фінансування для встановлення достатньої кількості, потужності або розподілу притулків по всій країні, а в багатьох державах світу взагалі відсутні притулки; в інших є лише денні притулки без ночівлі. Криза COVID-19 розкрила та посилила серйозні прогалини, що стосуються забезпечення належного та доступного притулку для жінок та дівчат, які стали жертвами гендерного насильства.

 41. Обмеження пересувань, введені з метою стримування пандемії COVID-19, призвели до того, що тисячі жінок і дівчат потрапили в пастку вдома, в місці страху, де поширюються психологічні, сексуальні, фізичні та економічні зловживання. Для тих жінок, які вже переживають жорстоке становище, їхнє становище погіршилося кризою, оскільки вони тепер стали більш схильними до посиленого контролю з боку своїх насильників, тоді як їхні мережі правової та соціальної підтримки були зруйновані або, в деяких випадках, ніколи не існували, що унеможливлює або ускладнює їм негайну допомогу чи втечу. Багатьом жінкам також загрожує викидання з дому або вилучення фінансових ресурсів та медичної допомоги.

 42. Поєднання заходів блокування, фінансових обмежень та узагальненої невизначеності посилює патріархальні норми та стимулює винних до використання додаткової влади та контролю. Заходи фізичного дистанціювання також використовуються деякими винуватцями для продовження або посилення жорстокого поводження та для запобігання жертвам можливості повідомляти про жорстоке поводження у багатьох державах.

 43. Слід зазначити, що в контексті домашнього насильства існували раніше існуючі правові недоліки у вирішенні інших форм гендерного насильства щодо жінок, включаючи невизнання психологічного насильства як насильства щодо жінок, відсутність криміналізації подружнього зґвалтування та примусу, а не визначення зґвалтування на основі згоди, створюють додаткові перешкоди для звітування. Обмеження щодо повідомлення про випадки зґвалтування також можуть створити значну перешкоду для жінок та дівчат після того, як пандемія COVID-19 скінчиться.

 44. Крім того, жінкам буде складно повідомляти, якщо накази про захист осіб, що вчинили злочини, та накази про їх усунення відсутні, або якщо втручання поліції не враховує гендерні аспекти або якщо немає оцінки ризику. Отримані подання свідчать про підвищений ризик жорстокого поводження з дітьми, а також про те, що багато жінок більше не можуть бачити своїх дітей, якщо вони перебувають в будинках інституційного догляду. У випадках спільного піклування багато зловмисників також використовують пандемію, щоб порушити права відвідування та виправдати не повернення дітей до своїх матерів після закінчення часу контакту.

 45. Повідомляється про зловмисників, які використовують сам вірус COVID-19 як форму зловживання. Не дотримуючись обмежень, деякі зловмисники приходять і виходять з дому, а після повернення навмисно плюють або кашляють у присутності свого партнера. Інші також використовують його як тактику, щоб уникнути допиту в поліції, заявляючи, що вони мають вірус, і тому не можуть прибути в поліцейське відділення.

 

Далі буде

 

Прочитано 207 разів
Детальніше в цій категорії: « МИР у ДОМІ. Частина 3 МИР у ДОМІ. Частина 5 »

Останні матеріали

трав. 05, 2024 6

Об’єднання через мистецтво

Моє перше знайомство з Головою Національної Ради Жінок України Людмилою…
трав. 05, 2024 20

Голові Національної Ради Жінок України

Голові Національної Ради Жінок України Людмилі Порохняк-Гановській Шановна Людмило…
трав. 02, 2024 100

Координаторка Проєкту НРЖУ у Седневі

#ПроєктНРЖУ ІСАР Єднання #IsarEdnannia 1 травня 2024 року Координаторка Проєкту НРЖУ Алла…
трав. 02, 2024 106

Культурно-освітньому центру Седнева - бути!

#ПроєктНРЖУ ІСАР Єднання #IsarEdnannia У селищі Седнів Седнівської територіальної громади…

Вісник Національної ради жінок України