П'ятниця, 30 жовтня 2020 07:05

Пам’ятки та інформаційні листівки

#НасильствуНІ!

 

Пам’ятки та інформаційні листівки

 

Зовсім інші можливості у інформаційних листівок чи пам’яток  В них має бути чітко і коротко сформульована проблема і, (головне!) вказано куди звертатися, телефонувати, приходити по допомогу. Головна вимога, до підготовки пам’ятки чи інформаційного листка - щоб чітко та розбірливо була вказана контактна інформація. Ця інформація може знадобитися людині, що постраждала від домашнього насильства, коли вона буде в тривозі, після побиття, в момент, коли вона заховалася від кривдника. Можливо, їй доведеться читати цю листівку потайки, в місці де погане світло, і в неї не буде можливості приглядатися, яка саме там вказана цифра. Краще, щоб номер телефону був коротким, легко запам’ятовувався і, головне, був реальним, «живим».

 На місцевому рівні, такі листівки може підготувати соціальний працівник чи психолог самостійно перед відвідуванням сім’ї з підозрою про можливе домашнє насильство. В цьому випадку, телефони всіх служб мають бути вами перевірені, ви маєте бути просто впевнені, що номери діючі, а фахівці на тому кінці зв’язку, знають, що їм можуть телефонувати і готові надавати допомогу.

 На інформаційній листівці чи пам’ятці, можуть бути вказані:

· Номери телефонів служб гарячої лінії  з протидії домашньому насильству, на які можна телефонувати з мобільного телефону безкоштовно (про це треба вказати на листівці),

· Сайт і інші контакти, куди можна звертатися у випадку потреби перебування в притулку,

·  Телефони, за якими можна отримати юридичну консультацію та допомогу

· Телефон урядової гарячої лінії, де нададуть консультацію від психолога, юриста та інших спеціалістів за необхідності,

· Телефон для виклику спецпідрозділу поліції «Поліна», який протидіє домашньому насильству,

· Інформація і контакти про те, де і як може вступити в дію «Особистий план безпеки»,

· Сайти і телефони громадських організацій, які опікуються проблемою домашнього насильства

· Телефони місцевих служб, які працюють цілодобово, бо ми не знаємо, коли саме може трапитися насильство, чи коли буде потрібна допомога.

·  Якщо вказуються контакти фахівців, які мають години прийому, то  необхідно чітко вказати дні та години роботи і прийому відвідувачів, бо людина може приїхати із віддаленого міста чи села, чи бути обмеженою в часі, бо її може контролювати кривдник, і у неї в запасі лише невеликий проміжок часу.

Крім чітко вказаних контактів, в листівці має  бути і означена проблема, та вказані ознаки, за якими людина може ідентифікувати себе, як постраждалу від домашнього насильства. Окрім того, інформація на листівці має бути емоційно забарвлена (колір, шрифт) так, щоб зупиняла погляд і зачіпала  почуття. При цьому можна використовувати особистісне звертання.

Наприклад:

«Якщо тебе б’ють, принижують, змушують до сексуальних стосунків проти твоєї волі, обмежують в їжі, ігнорують чи контролюють витрачені тобою кошти та відслідковують твої соціальні контакти, - задумайся!  Можливо, ти перебуваєш в ситуації домашнього насильства».  

Інформаційні листівки можна роздавати або залишати в місцях, де буває достатньо багато людей, наприклад, це можуть бути медичні заклади, такі як приватна клініка, сімейний лікар, жіноча консультація, амбулаторія.

Підготувала Ольга Куриленко

 

Прочитано 154 разів

Останні матеріали

трав. 02, 2024 69

Координаторка Проєкту НРЖУ у Седневі

#ПроєктНРЖУ ІСАР Єднання #IsarEdnannia 1 травня 2024 року Координаторка Проєкту НРЖУ Алла…
трав. 02, 2024 74

Культурно-освітньому центру Седнева - бути!

#ПроєктНРЖУ ІСАР Єднання #IsarEdnannia У селищі Седнів Седнівської територіальної громади…
трав. 01, 2024 89

Участь Голови НРЖУ в Форумі ООН

1 травня 2024 року відбувся Форум ООН «Дослідження сімейної політики та народонаселення…
квіт. 24, 2024 240

Через мистецтво до єдності

За декілька хвилин ця неймовірна жінка створила незвичний вінок із тюльпанів та нарцисів…

Вісник Національної ради жінок України