Понеділок, 31 серпня 2020 10:00

Шляхетні Українки. Людмила Старицька-Черняхівська

       Людмила Старицька-Черняхівська  народилася 17 серпня (29 серпня за новим стилем) 1868 року в Києві в сім'ї відомого письменника, драматурга і громадського діяча Михайла Петровича Старицького та Софії Віталіївни Старицької  рідної сестри композитора Миколи Лисенка.

У березні 1917 року в Києві було засновано Центральну Раду й до Центральної Ради було обрано 11 жінок: Л.М. Старицьку-Черняхівську, М.С. Грушевську, О.О. Грушевську, С.Ф. Русову, З. Мірну, О. Пащенко, В. О'Коннор-Вілінську, Л. Яновську, Любинську, Нечаївську та М. Іщуніну. Л.М. Старицька-Черняхівська та З. Мірна були, крім того, обрані до складу Малої Ради.

Зінаїда Мірна про Людмилу Старицьку-Черняхівську писала: «Як організатор, промовець, пропагандист українського слова,   їй не було рівних серед жінок». Письменник Чаговець називав її «українським соловейком». Її перу належать мемуари про людей, яких близько знала і які впливали на її духовне становище, зростання як письменниці, Лесю Українку, Миколу Лисенка, Ганну Барвінок, Володимира Самійленка, Михайла Старицького.

Людмила Михайлівна долучилася до розвитку жіночого руху. Стала співзасновницею Національної Ради Жінок України та Союзу українок. 15 квітня 1920 року в Кам’янці-Подільському підписала звернення «До жінок всього світу»: «Ви, щасливі жінки вільних народів, во ім’я правди й любові підійміть ваш голос за Самостійну Україну на всіх обширах життя: в пресі, в громадянстві, перед лицем вашого уряду. Кров українського юнацтва, сльози українських дітей волають до вас».

В січні 1930 року Старицьку-Черняхівську з чоловіком заарештували за сфабрикованою справою «Спілки визволення України». Відкритий судовий процес над 45-ма українськими діячами відбувався в Харкові, у будівлі оперного театру – квитки на нього видавали, як на виставу. Людмила Михайлівна виявила неабияку сміливість, відверто заявивши: «Державним моїм ідеалом була самостійна Україна…».

Тривалий час ім’я Людмили Старицької-Черняхівської перебувало під забороною. Лише наприкінці 2000 року – на порозі наступного тисячоліття! – зусиллями Юрія Хорунжого вдалося видати збірку творів письменниці в академічній серії «Бібліотека української літератури».

За матеріалами інтернет-видань

 

Прочитано 191 разів

Останні матеріали

трав. 12, 2024 32

Втілюємо наш Проєкт

#АктивізаціяГромад #МузейЮріяДахна #IsarEdnannia Ми продовжуємо втілювати наш Проєкт. У…
трав. 12, 2024 23

Вітаємо наших Берегинь!

Щороку у другу неділю травня відзначають День матері. Нині воно припадає на 12 травня. В…
трав. 06, 2024 300

«Дивосвіт України» в Седнівському храмі

Майстер-клас «Дивосвіт України» в Седнівському храмі Георгія Переможця Чернігівської…
трав. 06, 2024 298

Творча зустріч з мисткинею

Зустріч Зої Ружин, поетеси, громадської діячки, авторки десятка поетичних збірок, текстів…

Вісник Національної ради жінок України