Вівторок, 02 липня 2024 10:38

Вишивана краса України — неповторний Чернігівський край

#IsarEdnannia

ІСАР Єднання

30.06.2024

У межах Проєкту «Активізація сільських громад звільнених/деокупованих територій» відомий збирач та зберігач культури Подесення Юрій Дахно провів майстерклас «Вишивана краса України неповторний Чернігівський край».

Великий емоційний вплив справила на учасників розповідь Юрія Дахна про сімейні реліквії та історії прадідівської вишивки.

     Я по материній лінії з роду Клоновців, за вуличним прізвиськом — ТкаченкИ. Обізнаними з ткацтвом у роду були не лише жінки, а й чоловіки. Прадідівський ткацький станок ( у нас називали «верстать») конфіскували при розкуркуленні. Уже в наш час у нащадків колишнього члена буксирної бригади знайшов лише декілька його деталей, виготовлених із дубини.

А от сьогоднішні іменинники — ткацькі човники — ніколи не виходили за межі родини, зберігаються дотепер. Вони цікаві не лише незвичною формою, а й цівкою. Бо ті, що мені траплялися раніше, виготовлені з бузини, а цівки з прадідівського човника — з очерету. Імовірно, така делікатна цівка мала і вишукане сукало (шпулер) зі шпенем відповідної товщини. Яке, однак, не збереглося.

Дякуємо нашим донорам, що дали нам можливість долучитися до збереження прадідівської спадщини. Така спадщина викликає неймовірні емоції…

«Він вміє ткати. Він цікавий екскурсовод. Він захоплює слухачів з першої хвилини спілкування… а через дві години екскурсій всі сприймають його як друга…

… І знову с. Москалі. Не дивлячись на спеку і комарі, хочеться слухати оповідки пана Юрій Дахно про місцевих жителів, їх побут, роздивлятись експонати і згадувати дитинство. А Чернігівські сорочки вишиті «морозом», то взагалі моя слабкість Отримала море задоволення. Хочу ще» такі відгуки читаємо про Юрія Дахна.

Доторкнулася то самого-самого, нашого сакрального, нашого святого, нашого ідентичного!

Подумалося: це ж треба, щоб саме в селі з такою назвою як «Москалі» створений такий осередок українства!

Це щось символічне!

Юрій Дахно знаю давно, але у нього на гостинах — вперше!

Просто унікальна Людина!

Він не просто створив осеред музеїв старожитності з ексклюзивними українськими експонатами у селі Москалі, він вдихає в них свою неймовірну любов і колосальну енергію. Він ними живе, він їх досліджує, він ними дорожить і їх оберігає.

Не шкодує власних коштів, сил, часу…

Збирає і зберігає те, що хотіли знищити і викорінити.

Не вдасться!

Ніколи!

Ми відродимося і розквітнемо!

Юрію Дахно, захоплююся!

Нехай у Ваших очах ніколи не згасне любов до рідного краю, до України.

«І так, це єдині москалі, які можуть бути так близько», так написала голова Чернігівської районної ради.

Цей захід відбувся в рамках Проєкту «Активізація сільських громад звільнених/деокупованих територій», що впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

Дякуємо партнерам за підтримку!

 

 

Прочитано 2412 разів

Останні матеріали

жовт. 06, 2024 377

Ансамбль "Берегиня" - гість НРЖУ

Сьогодні на запрошення Голови Національної Ради Жінок України Людмили…
жовт. 02, 2024 465

Лідерки НРЖУ на Київщині

1 жовтня у мальовничому селі Володарка, що розташоване на обох берегах річки Рось,…
жовт. 02, 2024 464

Робоча поїздка на Київщину

1 жовтня 2024 року, у день захисників і захисниць лідерки НРЖУ на чолі з Головою Людмилою…
вер. 24, 2024 665

Заява Міжнародної Ради Жінок (ICW-CIF) з нагоди Міжнародного дня миру

На ім’я Голови НРЖУ Людмили Порохняк-Гановської надійшов лист від Мартіни Марандель,…

Вісник Національної ради жінок України