Понеділок, 22 квітня 2024 06:41

Сільський екотуризм: сьогодення і майбутнє

Сільський екотуризм: сьогодення і майбутнє

В Україні не висока частка громадян прагне займатися підприємницькою діяльністю, в тому числі і сільським туризмом. Це можна пояснити низьким рівнем самоорганізації населення, відсутністю належного інформаційного забезпечення, недосконалістю законодавства стосовно підприємництва, відсутністю державної підтримки малого та середнього бізнесу.

Сектор сільського зеленого туризму, інтегрований в модель соціального підприємництва, може стати одним із векторів сталого розвитку українського села та стати основою для розробки ефективної національної стратегії розвитку, в основі якої є підприємницька діяльність та освіта. Зелений туризму приділяє особливу увагу захисту довкілля та культури регіону. Водночас зелений туризм часто асоціюється із сільською місцевістю та природними територіями, не охопленими діяльністю людини. Він також охоплює діяльність туристичної галузі в цілому зі зменшення наслідків негативного впливу на довкілля.

За оцінками експертів, екотуризм має всі шанси стати «хітом». Міські жителі із задоволенням проводять активний відпочинок на природі. Підприємці швидко підхопили ідею і підтримали інтерес. Сьогодні можна знайти безліч пропозицій турів та екскурсій у цьому напрямку.

Екотуризм передбачає ночівлю в наметах, здорове харчування, купання в річці, риболовлю, походи... Для тих, хто полюбляє комфорт, ринок пропонує розміщення в екобудинках, екскурсії, лазню та інші розваги. Один із напрямів, який має попит у городян, – можливість пожити сільським життям: наколоти дров, зібрати врожай, подивитись на домашніх тварин, попаритися в лазні, випити трав’яного чаю.

Обсяг вкладень залежить від самої ідеї. Для створення авторського туру потрібно мінімум грошових вкладень і максимум організаторських здібностей. А ось на будівництво містечка з еко-будиночками доведеться витратити значну суму.

В основі бізнесу екологічних весіль – концепція збереження народних традицій (одяг, весільні пісні, традиційні ритуали та ігри). Щоб організувати такі весілля, потрібно знаходити неординарні рішення, проявляти максимум креативності. Весь весільний декор має бути виготовлений тільки з природних матеріалів. Також еко-весілля передбачає: особливе меню (страви з екологічно-чистих продуктів), простоту, відмову від автомобілів, феєрверків і повітряних кульок.

Можна стартувати з невеликого спектра послуг і вкладати прибуток, щоб розширювати бізнес. Почніть з організації риболовлі, плавання на човнах, велосипедних прогулянок, тематичних екскурсій тощо. Є безліч варіантів, як заробити на екотуризмі. Головне в цій справі – ваша підприємливість.

Людмила Порохняк-Гановська,

Голова Національної Ради Жінок України

докторка медичних наук, професорка,

Віце-прем’єрка Європейського Центру Міжнародної Ради Жінок

 

Прочитано 43 разів

Останні матеріали

квіт. 22, 2024 45

Концерт-присвята: «Чарівна Квітка України»

20 квітня 2024 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся…
квіт. 22, 2024 45

Інтерв’ю Українському радіо. Чернігів

17 квітня 2024 року лідерки НРЖУ Людмила Порохняк-Гановська, Зоя Ружин, Алла Клименко у…
квіт. 22, 2024 12

Майстер-клас Зої Ружин

16 квітня 2024 року в Центральній бібліотеці ім. М.М. Коцюбинського міста Чернігова…
квіт. 22, 2024 7

Майстер-клас української мисткині

16 квітня 2024 року в Киїнському ліцеї імені Костянтина Светенка відбувся майстер-клас…

Вісник Національної ради жінок України