Середа, 07 квітня 2021 10:58

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВʼЯ - СЛОВО МЕДИКАМ

 

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВʼЯ - СЛОВО МЕДИКАМ

Олег Панасенко, наш постійний прихильник - Голова Вільної профспілки медичних працівників України і заступник голови Конфедерації вільних профспілок України Михайла Волинця, вчора взяв участь у міжнародній ZOOM конференції, організованій Моніторинговою місією ООН з прав людини.Тема доповіді пана Олега: «Про вплив пандемії та заходів Уряду на права працівників та працівниць охорони здоров’я в Україні».

У заході приймали участь представники більше ста країн світу з Європи, Північної і Південної Америки, Африки, Азії і Японії.

У своєму виступі пан Олег зазначив, що для реального захисту українських медиків під час пандемії, пов’язаної з коронавірусом, центральним органам виконавчої і законодавчої влади України необхідно виконувати прийняті ними ж Постанови і Закони. А саме прийнятої ще у жовтні минулого року Постанови Верховної Ради України № 4228.

Першими пунктами цієї Постанови зазначено необхідність негайного створення Національного штабу боротьби з коронавірусною інфекцією, до складу якого мали б увійти керівники двох галузевих медичних профспілок, відродження санітарно-епідеміологічної служби України та належне фінансування медичної галузі з обов’язковою виплатою медикам гідної високої заробітної плати.

Але Уряд не поспішає виконувати цю Постанову, залишаючи зарплати працівників медичної галузі на жебрацькому рівні, а самих медиків — беззахисними перед коронавірусною інфекцією, примушуючи доводити, що зараження на COVID-19 відбулось саме на роботі, а не у побуті чи у громадському транспорті.

При цьому Кабмін ввів дискримінаційну норму у Постанову №610 по відношенню до лікарів сімейної медицини, яким заборонено отримувати 300% надбавку за роботу з хворими на коронавірус. Хоча працівники сімейної медицини першими стають до боротьби з цією небезпечною хворобою.

Зарплати медиків, не задіяних до роботи з хворими на коронавірусну патологію, залишаються на наднизькому рівні у розмірі 5-6 тисяч гривень на руки лікарям, а рівень зарплати середнього і молодшого персоналу ще нижчий.

Заробітні плати медичних працівників, що безпосередньо борються з коронавірусом також не усюди збільшились. В багатьох регіонах країни медики не отримують гарантованих чинним законодавством надбавок. А відповідальність за це Національна служба здоров’я України покладала на керівників лікувальних закладів, звинувачуючи їх у тому, що вони приховують від своїх підлеглих 16 млрд. гривень, передбачених на виплату ковідних надбавок.

Особливу увагу Олег Панасенко приділив псевдо успішності так званої медичної реформи, яка руйнує вітчизняну медичну галузь, знищуючи державні і комунальні лікувальні заклади в угоду приватному бізнесу.

Було поставлено питання про те, як можуть бути психіатричні і фтизіатричні лікувальні заклади комунальними некомерційними підприємствами і який можна взагалі отримати прибуток з психіатричних або фтизіатричних хворих?! Всі в світі знають, що туберкульоз це хвороба бідних, а хворі на психіатричну патологію взагалі не можуть заробити собі на хліб. Тому, на думу всеукраїнської профспілкової організації, фінансування психіатричної і фтизіатричної служб мають відбуватися за рахунок окремих програм державного бюджету.

Виправити ж ситуацію з належним фінансуванням медичної галузі змогло б ухвалення Закону про державну соціальну страхову медицину, який можновладці не поспішають приймати.

А поки, українські медики голосують ногами проти цієї псевдомедичної реформи і такого ганебного відношення до себе з боку влади. 74 тисячі медиків вже звільнилися за рік з роботи, покинувши медичну галузь або виїхавши за кордон, де заробітна плата, наприклад у Польші, у сім разів більша, ніж в Україні, а заробітна плата в Німеччині і Франції більша в сімнадцять разів.

На фото: голова ВПМПУ О.О. Панасенко.

Прочитано 51 разів
Детальніше в цій категорії: « #квіткацісикконкурс З Благовіщенням! »

Останні матеріали

черв. 28, 2021 20

З 25-РІЧНИЦЕЮ КОНСТИТУЦІЇ ДЕРЖАВИ УКРАЇНИ

Пригадується День прийняття Конституції України. Міжнародна організація «Жіноча Громада»…
черв. 19, 2021 18

20 червня – День медичного працівника

 20 червня в Україні 27 рік поспіль відзначають День медичного працівника. День медика…
черв. 16, 2021 23

У столиці нагородили знавців і дослідників шевченкового слова

У Києві, в затишній, теплій атмосфері представники журі Міжнародного проєкту-конкурсу…
черв. 16, 2021 27

Підсумкова конференція VI Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи»

14.06.2021 року відбулася підсумкова конференція VI Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас…

Вісник Національної ради жінок України