Субота, 05 грудня 2020 11:27

Здорове життя сільських жителів в старшому віці

ЗДОРОВЕ ЖИТТЯ СІЛЬСЬКИХ ЖИТЕЛІВ В СТАРШОМУ ВІЦІ:

 ДОЛІКАРСЬКА ТА ВОЛОНТЕРСЬКА ДОПОМОГА

 

Ми розпочали написання нашої книги в День Волонтера і присвятили її всім тим, хто не може спокійно жити і очікувати кращого майбутнього, коли поруч страждають діти чи люди старшого віку, немічні чи ті, які потребують негайної допомоги. Адже волонтерство – це добровільна допомога іншим, це поклик серця, прагнення віддати часточку своїх знань, умінь, доброти, енергії для того, щоб життя ставало більш повноцінним і для того, хто віддає і для того, кому віддають.

В Україні зараз відбувається реформування охорони здоров’я і велика кількість сільського населення в малих (менше 500 мешканців) селах залишається без щоденної медичної опіки. Тобто, вони уклали Угоди з сімейними лікарями, але часто до амбулаторії десятки кілометрів, а в селі ні фельдшера, ні медичної сестри, ні аптечного пункту немає. Лікар приїздить в село кілька разів на місяць. Не кожне домогосподарство має власний транспорт. Переважно це люди старшого віку, в більшості жінки.

Національна Рада жінок України за підтримки Посольства Канади в Україні та Канадсько-української фундації створила волонтерські групи в 10 селах Чернігівського району Чернігівської області, в котрих відсутні постійні медичні працівники. Волонтери отримали медичні прилади домашнього вжитку: тонометри, глюкометри, електронні термометри, пікфлоуметри, інгалятори. Медичні працівники провели тренінги для волонтерів з навчання правильному користуванню цими приладами, наданню невідкладної медичної допомоги до приїзду медика.

Мешканці сіл отримали Щоденники Здоров’я, в яких зазначені прізвище та ім’я сімейного лікаря, медичної сестри, сільських волонтерів та їх контакти. В них вестимуть записи як самі селяни, так і волонтери. Волонтерські групи кожного села отримали комп’ютер, принтер, налагоджений та проплачений інтернет. Таким чином, волонтерські групи можуть здійснювати домедичні заходи з ранньої діагностики та профілактики неінфекційних захворювань, а також можуть мати постійний активний зв’язок з сімейними амбулаторіями. Велику роль в налагодженні роботи волонтерських груп відіграє медична громадськість області та району, яка опікується їх діяльністю.

Ми вдячні волонтерам та жителям сіл, які сприйняли цю форму роботи і в подальшому будемо слідкувати за їх позитивним досвідом, спільно долати труднощі нового волонтерства – за збереження здоров’я.

Ми свідомі того, що виконання нашого проекту було б неможливим без постійної допомоги та участі заступника голови Чернігівської обласної адміністрації, керівника апарату Наталії Андріївни Романової, начальника управління охорони здоров’я Чернігівської обласної адміністрації Петра Петровича Гармаша, заступника голови Чернігівської районної адміністрації Андрія Леонідовича Курданова, керівника КНП «Чернігівський районний центр ПМСД» Чернігівського району Віктора Михайловича Куниці та головної медичної сестри КНП «Чернігівський районний центр ПМСД» Чернігівського району, керівника команди “волонтери здоров’я” Сільвії Віталіївни Боярової.

Людмила Порохняк-Гановська, доктор медичних наук, професор, Голова Національної Ради жінок України (НРЖУ)

Тетяна Бліхар, кандидат медичних наук, керівник Комітету добробуту і здоров’я НРЖУ

Прочитано 236 разів

Останні матеріали

трав. 05, 2024 6

Об’єднання через мистецтво

Моє перше знайомство з Головою Національної Ради Жінок України Людмилою…
трав. 05, 2024 21

Голові Національної Ради Жінок України

Голові Національної Ради Жінок України Людмилі Порохняк-Гановській Шановна Людмило…
трав. 02, 2024 100

Координаторка Проєкту НРЖУ у Седневі

#ПроєктНРЖУ ІСАР Єднання #IsarEdnannia 1 травня 2024 року Координаторка Проєкту НРЖУ Алла…
трав. 02, 2024 106

Культурно-освітньому центру Седнева - бути!

#ПроєктНРЖУ ІСАР Єднання #IsarEdnannia У селищі Седнів Седнівської територіальної громади…

Вісник Національної ради жінок України