Понеділок, 29 червня 2020 07:29

Шляхетні Українки

Шляхетні Українки

 

Сьогодні, 29 червня, минає 171 рік від дня народження Ольги Петрівни Драгоманової-Косач (1849–1930) – етнографа, фольклористки, публіцистки, меценатки, перекладачки, активної громадської діячки.

       Майбутня Олена Пчілка, Ольга Драгоманова, народилася 29 червня 1849 року в Гадячі на Полтавщині. Її батько, дрібний поміщик Петро Драгоманов, служив юристом при військовому міністерстві. Михайло Петрович Драгоманов, старший брат Ольги, став відомим вченим, громадським діячем. 1866-го Ольга закінчила зразковий пансіон шляхетних дівчат Нельговської у Києві, де здобула ґрунтовні знання з літератури, опанувала німецьку та французьку мови. Ідеї, якими жила в той час громадськість Києва, захоплювали брата і сестру Драгоманових. Серед знайомих Михайла був і Петро Косач, який згодом став чоловіком Ольги, батьком Лесі Українки, її братів і сестер.

 Після одруження з Петром Косачем (1868) Ольга Петрівна виїхала на Волинь, де записувала пісні, обряди, народні звичаї, збирала зразки народних вишивок. Її праця «Український народний орнамент», яка вийшла друком у 1876 році, була глибокою та надзвичайно ґрунтовною, містила багатий і систематизований матеріал, тому справедливо принесла Олені Пчілці славу найпершого в Україні знавця цього виду народного мистецтва й була високо оцінена як українськими, так і європейськими дослідниками.

Наприкінці 1890-х років родина Косачів переїжджає до Києва, де Ольга Петрівна продовжує плідно творити, завідує літературним відділом Київського літературно-артистичного товариства, бере участь у жіночому русі. З ініціативи Олени Пчілки в 1890-ті роки в Києві було засновано літературне товариство «Плеяда молодих українських літераторів».

За матеріалами Інтернет-видань.

Прочитано 189 разів
Детальніше в цій категорії: « День Конституції України День Канади »

Останні матеріали

квіт. 24, 2024 42

Через мистецтво до єдності

За декілька хвилин ця неймовірна жінка створила незвичний вінок із тюльпанів та нарцисів…
квіт. 24, 2024 50

Засідання робочої групи

В той момент, коли ICAP Єднання на сторінці у Фейсбуці вітало переможців конкурсу грантів…
квіт. 22, 2024 92

Концерт-присвята: «Чарівна Квітка України»

20 квітня 2024 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся…
квіт. 22, 2024 96

Інтерв’ю Українському радіо. Чернігів

17 квітня 2024 року лідерки НРЖУ Людмила Порохняк-Гановська, Зоя Ружин, Алла Клименко у…

Вісник Національної ради жінок України