Неділя, 21 червня 2020 06:06

Жінки за впровадження сімейної медицини в Україні

Жінки за впровадження сімейної медицини в Україні.

І не тільки…

(З історії)

 

      1992 році в Харкові відбувся Конгрес Світової Федерації Українських лікарських товариств, організатором котрого була Голова Харківського осередку Всеукраїнського лікарського товариства Людмила Порохняк-Гановська. На Конгресі впродовж 3-х днів працювала секція «Сімейна медицина». Лікарі з Великої Британії, Австралії, Австрії та США розповідали про переваги сімейної медицини в збереженні здоров’я різних вікових та соціальних груп населення. Тоді ж доктор Ігор Галярник (США, с. Плейн, Вісконсін) висловив побажання допомогти організації сімейної медицини в Україні. Тоді умовились скласти план його перебування в Україні на 1993 рік.

      Відтоді і по 1913 рік включно доктор Галярник приїздив на два тижні щороку в Україну. Осередок Товариства власним коштом організовували його поїздки в межах України, зустрічі в Міністерстві охорони здоров’я, в обласних та районних відділах (департаментах) охорони здоров’я, зустрічі з медиками та населенням. Таким чином були в усіх областях України, в багатьох з них не лише в обласних, а й в районних центрах, в Харківській області всі ці роки співпрацював Директор медичного департаменту м. Харкова, пізніше доцент кафедри сімейної медицини Харківській медичній академії післядипломної освіти Борис Рогожин, в Полтаві – професор медичного стоматологічно-го університету Валерія Лойко, в Сумах – доцент Ольга Висоцька, в Луганську – кандидат медичних наук Ірина Карецька, Тернополі – професор Євген Бліхар, у Львові – професор Євгенія Заремба, в Дніпропетровську (Дніпрі) – професор Неоніла Чухрієнко. У Києві водночас активно співпрацювали з Міністерством охорони здоров’я (найбільш активно з міністрами Андрієм Сердюком, Віталієм Москаленко, Миколою Поліщуком). Починаючи з 1994 року постійно консультували і надавали допомогу професору Григорію Лисенко в організації кафедри сімейної медицини.

        Тоді МО «Жіноча Громада» власним коштом видала журнал «Сімейна медицини» – накладом 1000 примірників. У 1999 році такий самий журнал з тією назвою почала видавати КМАПО, зареєструвавши його (редактор проф. Г.І. Лисенко).

            Була створена концепція журналу «Доктор» – першого інформаційного масового журналу. У 1999 році був започаткований журнал «Нова Медицина», «Медична сестра» та газета «Сімейний лікар+». Всі ці видання були дуже необхідні фахівцям і наклад коливався між 5 та 15 тис. примірників. Всі видання були щомісячними. Але коли в 2008 році розпочалась криза – різко подорожчав папір і друкарські роботи – вже не було ніяких ресурсів продовження цієї діяльності.

Утім, на 3 каналі Національного радіо України йшла щотижнева авторська передача у прямому ефірі «Сімейний лікар» 35 хвилин з 2004 по 2010 рік, яку вела Людмила Порохняк-Гановська..

          У 2002 та 2003 році накладом по 1000 примірників 730 сторінок – видано Довідник сімейного лікаря (автори Марк Д.Грабер та Метью Л.Лантерньєр, університет Айова, США). Дозвіл на друк №4489 від 23.03.2002 року видавництво Mosby, США. Посібнику наданий гриф «Допущено Міністерством охорони здоров’я України як навчальний посібник для студентів і лікарів-інтернів вищих медичних навчальних закладів Ш-IV рівнів акредитації (Протокол №1 від 09.04.2003 року).

        

 

Прочитано 304 разів

Останні матеріали

черв. 28, 2021 64

З 25-РІЧНИЦЕЮ КОНСТИТУЦІЇ ДЕРЖАВИ УКРАЇНИ

Пригадується День прийняття Конституції України. Міжнародна організація «Жіноча Громада»…
черв. 19, 2021 61

20 червня – День медичного працівника

 20 червня в Україні 27 рік поспіль відзначають День медичного працівника. День медика…
черв. 16, 2021 67

У столиці нагородили знавців і дослідників шевченкового слова

У Києві, в затишній, теплій атмосфері представники журі Міжнародного проєкту-конкурсу…
черв. 16, 2021 71

Підсумкова конференція VI Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи»

14.06.2021 року відбулася підсумкова конференція VI Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас…

Вісник Національної ради жінок України