Понеділок, 22 квітня 2024 06:11

Публічні обговорення у с. Москалі

3 квітня 2024 року відбулися публічні обговорення у с. Москалі, що на Чернігівщині, щодо налагодження взаємодії між громадою та представниками НРЖУ.

В обговоренні взяли участь: Ніна Ворох, Голова Михайло-Коцюбинської територіальної громади; Марина Галько, заступниця Голови; Лідія Гаєвська, начальник відділу освіти, культури; Юрій Могилат, староста Шибиринівського старостинського округу та делегація НРЖУ: Голова Людмила Порохняк-Гановська, Голова Комітету по роботі з сільськими громадами Тамара Бігун; представниці Української Академії сталого розвитку Наталія Гнатюк, Людмила Веряскіна, Світлана Вавілова та Іван Кропивницький; керівник проєкту Алла Клименко.

Під час обговорення було відзначено, які потрібно розв'язати питання у межах проєкту, з яких кроків слід розпочати реалізацію проєктів. А саме - облаштування Центру розвитку зеленого туризму села Москалі.

Село Москалі славиться Музеєм старожитностей, який створив краєзнавець Юрій Дахно.

У п’яти сільських хатах розміщується понад 14 тисяч експонатів.

В одній із хат Юрій Дахно облаштував кімнати з хліборобським знаряддям. По дорозі до хат, на штахетниках висять горнятка та горщики. У колекції: діжки для тіста, жорна, мірки для зерна. Навіть колекція серпів часів Київської Русі.

У часи Голодомору саме ці знаряддя рятували від голоду. У нинішні часи, під час окупації, в селі були проблеми з продуктами, зокрема не вистачало хліба. І знову мешканців врятували засоби. Щоправда, вже експонатні. Юрію Дахну довелося молоти борошно своєю механічною ручною віялкою.

Тому на основі думок було розроблено рекомендації щодо подальших спільних дій.

Проєкт впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ICAP Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

 

Прочитано 165 разів

Галерея зображень

Детальніше в цій категорії: « Івент 15802 Зустріч у межах проєкту »

Останні матеріали

трав. 02, 2024 79

Координаторка Проєкту НРЖУ у Седневі

#ПроєктНРЖУ ІСАР Єднання #IsarEdnannia 1 травня 2024 року Координаторка Проєкту НРЖУ Алла…
трав. 02, 2024 84

Культурно-освітньому центру Седнева - бути!

#ПроєктНРЖУ ІСАР Єднання #IsarEdnannia У селищі Седнів Седнівської територіальної громади…
трав. 01, 2024 99

Участь Голови НРЖУ в Форумі ООН

1 травня 2024 року відбувся Форум ООН «Дослідження сімейної політики та народонаселення…
квіт. 24, 2024 250

Через мистецтво до єдності

За декілька хвилин ця неймовірна жінка створила незвичний вінок із тюльпанів та нарцисів…

Вісник Національної ради жінок України