Субота, 17 квітня 2021 05:59

Рівні можливості матері та батька на догляд за дитиною

Верховна Рада України ухвалила закон, яким врегульовано питання рівних можливостей догляду за дитиною для обох батьків і передбачено новий вид відпустки чоловікам при народженні дитини.

Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною» (реєстр. № 3695) на позачерговому засіданні Парламенту 15 квітня підтримали в другому читанні 269 народних депутатів.

Документ усуває законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною та створює передумови посилення ролі батька у вихованні дітей, що дасть поштовх у розвитку відповідального батьківства в Україні.

Акт передбачає визначення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків (матері та батька) та внесення відповідних змін в статті 179, 181 Кодексу законів про працю України та статті 18, 20 Закону України «Про відпустки».

Документ пропонує доповнити Кодекс про працю і закон «Про відпустки» новим видом відпустки при народженні дитини тривалістю до 14 днів, який оплачується коштом роботодавця.

 Така відпустка може надаватися:

- не тільки чоловікові, що перебуває в шлюбі з жінкою, яка народила дитину, але і батькові дитини, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, але вони проживають разом;

- бабусі, дідусеві або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) виховує дитину одна (один).

Законопроект також надає рівні можливості кожному з батьків брати відпустку з догляду за дитиною до трьох років та закріплює право батьків неповнолітніх дітей, а також повнолітніх осіб з інвалідністю з дитинства на додаткову відпустку.

 Текст документу: https://bit.ly/3gfTzHO

Джерело: https://www.facebook.com/verkhovna.rada.ukraine 

Прочитано 61 разів

Останні матеріали

квіт. 22, 2024 27

Концерт-присвята: «Чарівна Квітка України»

20 квітня 2024 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся…
квіт. 22, 2024 28

Інтерв’ю Українському радіо. Чернігів

17 квітня 2024 року лідерки НРЖУ Людмила Порохняк-Гановська, Зоя Ружин, Алла Клименко у…
квіт. 22, 2024 9

Майстер-клас Зої Ружин

16 квітня 2024 року в Центральній бібліотеці ім. М.М. Коцюбинського міста Чернігова…
квіт. 22, 2024 5

Майстер-клас української мисткині

16 квітня 2024 року в Киїнському ліцеї імені Костянтина Светенка відбувся майстер-клас…

Вісник Національної ради жінок України