Вівторок, 26 січня 2021 09:29

«Жіноча Громада Буковини»

26 СІЧНЯ – ЗНАМЕННА ДЛЯ МЕНЕ ДАТА. В ЦЕЙ ДЕНЬ 1993 року МИ, АКТИВІСТКИ ВІДРОДЖЕННЯ ФЕМІНІСТИЧНОГО РУХУ В УКРАЇНІ, ЗАРЕЄСТРУВАЛИ ГО «ЖІНОЧА ГРОМАДА БУКОВИНИ», яка діє і понині. В певній мірі, це було не тільки відродження патріотичної і політичної активності буковинок, а й славної своїми справами «Жіночої громади», яка діяла у Чернівцях з початків 1900-х років аж до початку Другої Світової війни. Як відомо, в ній активну участь брала і відома українська письменниця Ольга Кобилянська.

Власне саме про це мені, тоді голові ГО «Жіночої асоціації Буковини», нагадала поета І. Драча пані Марія. Навесні 1992 року Марія Михайлівна задзвонила мені у Чернівці, де я в той час жила, і запропонувала підтримати ініціативу створення Всеукраїнської Жіночої Громади, а саме – листом-зверненням до державних органів від імені жінок Буковини, матері і бабусі яких майже сто років тому дбали громадою про народні українські традиції, патріотичний дух і здоров’я своєї нації в облозі усіх іноземних окупацій. Небавом, силами й натхненням найсвідоміших, найактивніших, найвідоміших і найдієвіших у всіх сферах життя чернівчанок – лист було написано і відправлено у високі інстанції. А в рудні 1992 року в Києві відбувся Установчий з’їзд Всеукраїнської Жіночої Громади, в якому взяли участь і буковинки. А 26 січня 1993, як вже було сказано, ми «узаконили» і свою самостійну ГО ЖГБ.

А ТЕПЕР СЛОВО ВІКІПЕДІЇ:

«… На установчих зборах організації головою Жіночої Громади Буковини було одноголосно обраного письменницю, журналістку і громадську діячку Галину Тарасюк. До Ради Громади ввійшли відомі буковинки: журналістка, заввідділом культури обласного радіо Любомира Паранюк, головний лікар міської дитячої лікарні Наталя Шевчук, ведучий інженер-фізик одного з провідних чернівецьких наукових інститутів Людмила Кушнерик, директор інтернату для дітей-сиріт Тамара Мінченко, відома буковинська майстриня і художниця Олена Чорногуз, директор музею Володимира Івасюка Паша Нечаєва, директор обласного художнього музею Тетяна Дугаєва, працівник банку Світлана Житарюк та ін..

…. Взявши за приклад подвижництво славних попередниць, свою діяльність Жіноча Громада Буковини розпочала з благодійності. Зокрема, з моральної і матеріальної допомоги дитячим і старечим сиротинцям, дітям-інвалідам, чорнобильцям та постраждалим від місцевого лиха – алопеції. Так, дякуючи керівництву Всеукраїнської ЖГ, підтримці міжнародних феміністичних організацій, чернівецькі «громадянки» організували для сотні дітей-сиріт Чернівецької школи-інтернату №2 поїздку на оздоровлення у дитячий санаторій м. Кельн. (Німеччина). Де діти 24 дні

не тільки оздоровлювались, а й навчалися, цікаво відпочивали, їздили на екскурсії…

Чернівецькі «громадянки» також опікувалися талановитими дітьми Буковини, проводили конкурси юних поетів та художників, були співорганізаторами фестивалю «Надія» та конкурсу імені Володимира Івасюка для обдарованих школярів. Також сприяли виданню дитячих поетичних збірників, як-то відроджений альманах «Ластівка», допомогли видати перші поетичні збірки талановитим поетесам – інвалідам дитинства Ганні Дущак та Людмилі Ільїній, організовували благодійні виставки жінок-художниць та майстринь народних.

Багато зусиль доклали і до українізації та гуманізації українського молодого війська, демократизації суспільства і влади, а також виконували функції правозахисних організацій для військових.

Дякуючи тісній співпраці на всіх рівнях з американськими, канадськими та європейськими феміністичними організаціями, в тім числі і з Австрійським католицьким жіночим рухом, надавали посильну гуманітарну допомогу багатодітним та малоімущим сім’ям…

Про міжнародний авторитет Жіночої Громади Буковини свідчить бодай той факт, що в 1993 році її очільниця Тарасюк Галина Тимофіївна брала участь у Міжнародному семінарі, а також у складі групи народних дипломатів і громадських діячів України відвідала США з метою обміну досвідом діяльності з тамтешніми громадськими організаціями. Не раз буковинки обмінювалися дружніми візитами і з активістками Австрійського Католицького жіночого руху, сприяючи дружбі колективів народної самодіяльності, представників творчих професій тощо….

Також «Жіноча Громада Буковини» (як у Всеукраїнська) була серед ініціаторів заснування 15 серпня 1997 року О́рдену княги́ні О́льги I, II, III ступенів — державної нагороди України для відзначення жінок за визначні заслуги в державній, виробничій, громадській, науковій, освітянській, культурній, благодійницькій та інших сферах суспільної діяльності, вихованні дітей у сім'ї. Та Всеукраїнського Дня матері, який нині відзначається в травні місяці.

У 2000 році, після переїзду голови ЖГБ Галини Тарасюк у Київ, Громаду очолили відомі громадські діячки і науковці Людмила Кушнерик та Наталя Шевчук. Тож і сьогодні «Жіноча Громада Буковини» працює над дуже актуальними на сьогодні соціальними і науковими проектами, спрямованими на виховання патріотизму серед молоді та всебічне сприяння її соціальному становленню громадських і громадянський фронтах.

На фото: Травень. 2017 рік. Жіноча Громада Буковини: Людмила Кушнерик, Галина Тарасюк, Наталя Шевчук, Тамара Мінченко…

Галина Тарасюк. – Фейсбук. – 26 січня 2021 р.

 

 

Прочитано 223 разів

Останні матеріали

квіт. 24, 2024 60

Через мистецтво до єдності

За декілька хвилин ця неймовірна жінка створила незвичний вінок із тюльпанів та нарцисів…
квіт. 24, 2024 70

Засідання робочої групи

В той момент, коли ICAP Єднання на сторінці у Фейсбуці вітало переможців конкурсу грантів…
квіт. 22, 2024 108

Концерт-присвята: «Чарівна Квітка України»

20 квітня 2024 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся…
квіт. 22, 2024 112

Інтерв’ю Українському радіо. Чернігів

17 квітня 2024 року лідерки НРЖУ Людмила Порохняк-Гановська, Зоя Ружин, Алла Клименко у…

Вісник Національної ради жінок України