Понеділок, 30 листопада 2020 05:32

Громадський марафон «Жінки вимагають безпеки»

 

Марафон стартував напередодні 25 листопада – Міжнародного дня боротьби з насильством щодо жінок. «Жінки є більш уразливими для насильства. Випадків насильства проти жінок значно більше, ніж випадків насильства проти чоловіків, тому насильство проти жінок визнано проблемою, на яку міжнародна спільнота спрямовує спеціальні зусилля для її розв’язання», – наголосила Лариса Кобелянська, координаторка Громадської експертної ради з гендерних питань при МФО «Рівні можливості».

Екпертки згадали історію запровадження Міжнародної кампанії «16 днів проти гендерно зумовленого насильства» в Україні з 2000-го року. Зокрема, представниця Центру «Розвиток демократії» Елла Ламах зазначила: «Важливою для суспільства на той час була позиція уряду та Верховної Ради України у протидії насильству. Громадські організації, міжнародні організації всі об'єдналися для впровадження нового закону. Особливо слід відзначити, що на рівні з жінками про насильство говорили чоловіки».

Насильство над жінками особливо загострюється у критичні для країни періоди. Тим більше про цю проблему важливо говорити зараз, у часи пандемії CОVID-19, про що свідчать результати низки досліджень. «Одним з висновків дослідження «Перетин пандемії коронавірусу та пандемії домашнього насильства» є те, що за наявних складних економічних та психологічних умов домашнє насильство в Україні збільшуватиметься і суспільство до цього має бути готовим», – відзначила голова Національної Ради Жінок Людмила Порохняк-Гановська.

Це підтвердила у своєму виступі і Галина Скіпальська, представниця МБФ «Українська фундація громадського здоров‘я: «Ситуація з COVID-19 та карантином загострила проблеми та виявила прогалини у багатьох сферах життя українців, в тому числі – децентралізації, охороні здоров’я, соціальній сфері та системі протидії домашньому насильству, розвитку послуг для постраждалих. Усі ці сфери, на мою думку, дуже пов’язані, і потребують особливо нашої уваги».

Слід зауважити, що в 2001 році Україна ухвалила перший в країнах Центральної і Східної Європи та СНД спеціальний законодавчий акт у сфері боротьби із насильством в сім’ї – Закон України «Про попередження насильства в сім’ї». А вже у 2005 року був схвалений і Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», який спрямований на досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства шляхом правового забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, ліквідації дискримінації за ознакою статі, створення механізму реалізації принципу ґендерної рівності.

«Впродовж останніх років законодавство у сфері захисту
прав постраждалих від домашнього насильства значно покращилося. Так, новий закон про запобігання домашньому насильству передбачив ефективні інструменти, такі як заборонні та обмежувальні приписи. Тепер завданням юридичної спільноти є їх застосовувати», – наголосила Христина Кіт, яка представляє Асоціацію жінок-юристок України «ЮрФем».

Журналістка Центру прав людини ZMINA Ірина Виртосу наголосила, що в Україні проводяться різні інформаційні кампанії на захист прав жінок, на підтримку жінок і протидію насильства: «Але важливо цими кампаніями не тільки інформувати, а й показувати жінкам інші моделі, що насильство неприпустиме, розповідати історії, що ти – не одна і ти не винна в тому, що сталося. Показувати, що вихід є. І він точно є. А ще надавати голос самим жінкам, щоб їх почули, надавати голос жінкам різним. До прикладу, жінкам із сільської місцевості, жінкам-політикиням, жінкам з інвалідністю, жінкам-матерям із маленькими дітьми та іншим. Адже кожний їхній внесок у розбудову нашого суспільства корисний».

Представниця Запорізького благодійного фонду «Єдність» за майбутнє» Тамара Огородова зауважила, що незважаючи на великі проекти та обговорення, домашнє насильство залишається закритою темою для багатьох жінок у суспільстві: «І це показало наше дослідження, що ця проблема, як айсберг – має видиму та невидиму частину».

Тож завданням Марафону «Жінки вимагають безпеки» якраз і є привернути увагу до проблем, які все ще залишаються досить закритими, але від того не менш небезпечними, адже прояви насильства над людиною, не залежно від її статі, є порушенням прав людини.

 

Джерело: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1269217100101072&id=228980864124706&__tn__=K-R

Громадська рада з ґендерних питань

 

Прочитано 347 разів

Останні матеріали

трав. 01, 2024 15

Участь Голови НРЖУ в Форумі ООН

1 травня 2024 року відбувся Форум ООН «Дослідження сімейної політики та народонаселення…
квіт. 24, 2024 191

Через мистецтво до єдності

За декілька хвилин ця неймовірна жінка створила незвичний вінок із тюльпанів та нарцисів…
квіт. 24, 2024 205

Засідання робочої групи

В той момент, коли ICAP Єднання на сторінці у Фейсбуці вітало переможців конкурсу грантів…
квіт. 22, 2024 237

Концерт-присвята: «Чарівна Квітка України»

20 квітня 2024 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся…

Вісник Національної ради жінок України