Неділя, 26 липня 2020 07:12

Вшанували батьків Великого Кобзаря

Перебуваючи на Черкащині в рамках проєкту Національної Ради Жінок України за підтримки програми МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Голова Національної Ради Жінок України Людмила Порохняк-Гановська, з організаційної підтримки голови ГО «ВО «Поступ жінок-мироносиць» Зої Ружин у селі Шевченкове та членкині НРЖУ відвідали місця, пов’язані з дитинством Тараса Шевченка.

Єдиною родиною делегація киян на чолі з головою НРЖУ Людмилою Порохняк-Гановською відвідала і вклонилася могилам батька та матері Великого Кобзаря, поклавши вінок з колосків пшениці, виготовлений власноруч Зоєю Ружин. Почесна Громадянка с. Шевченкове, Берегиня Козацтва Зоя Ружин зазначила, що вже близько 20 років вшановуємо пам’ять про Тараса Шевченка та батьків Великого Кобзаря: матері – Катерини Якимівни Шевченко (Бойко) та батька Григорія Івановича Шевченка (Започатковано вшанування в 2001 р. разом з Героєм України Анатолієм Авдієвським). «Особлива подяка народному декламатору Михайлу Орлюку, який виростив і скосив серпом на своїй присадибній ділянці пшеницю для вінків», - зазначила Зоя Володимирівна.

У 9 років Тарас втратив матір (похована в саду за будинком), в 11 років Тарас з братами і сестрами залишилися круглими сиротами. Поховали батька на сільському кладовищі, тепер це територія коледжу. У перший приїзд в рідні місця поет на великому камені над могилою батька вибив слова «Отут спочіває раб Божий Грицько Іванович – Шевченко. Року 1825 березня 25».

Людмила Порохняк-Гановська подарувала Літературно-меморіальному музею Тараса Шевченка – музею в селі Шевченкове книгу «Національна Рада Жінок України: 100 років становлення. 20 років відродження», у літопис якої вписано не лише історія становлення НРЖУ, а й громадських жіночих організацій, серед яких чільне місце займає ГО «Поступ жінок-мироносиць», яку вже 20 років очолює Зоя Ружин.

 

 

Прочитано 183 разів

Останні матеріали

черв. 28, 2021 86

З 25-РІЧНИЦЕЮ КОНСТИТУЦІЇ ДЕРЖАВИ УКРАЇНИ

Пригадується День прийняття Конституції України. Міжнародна організація «Жіноча Громада»…
черв. 19, 2021 82

20 червня – День медичного працівника

 20 червня в Україні 27 рік поспіль відзначають День медичного працівника. День медика…
черв. 16, 2021 90

У столиці нагородили знавців і дослідників шевченкового слова

У Києві, в затишній, теплій атмосфері представники журі Міжнародного проєкту-конкурсу…
черв. 16, 2021 92

Підсумкова конференція VI Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи»

14.06.2021 року відбулася підсумкова конференція VI Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас…

Вісник Національної ради жінок України