Четвер, 19 грудня 2019 12:51

Всеукраїнська Ліга Українських жінок

Всеукраїнська Ліга Українських жінок 

                                                                                                       (ВЛУЖ) 

 

Основна діяльність: мистецько-просвітницька, культурологічна, патріотична, миротвоча.

 

Коротко про історію створення:

ü  створена у 1995 році, з 1999 року член Національної Ради жінок України (НРЖУ);

ü  голова ВЛУЖ – Марія Петрова;

ü у 1995 році Ярослава Стецько та Дарія Гусяк з однодумцями створили жіночу організацію Всеукраїнська Ліга Українських жінок на основі статуту Ліґи Українок Канади відділ Торонто і є її сестринською організацією. Осередки ВЛУЖ зареєстровані у всіх областях України та АРК. Дарія Гусяк стала її головою.

   Метою організації є об’єднання національно свідомих українських жінок для захисту своїх законних соціальних, культурних та економічних прав і свобод, сприяння пробудженості і зростанню громадської активності та підвищення ролі жінок у суспільстві.

Найважливіші заходи і проєкти:

ü Міжнародний проєкт «Культура миру через рівні можливості до благополуччя світу». 

Створений на основі  пропозицій 60-ї сесії Комісії ООН зі статусу жінок у Нью-Йорку, березень 2016. Головна мета формування культури миру через діалог з різними віковими та соціальними групами населення про віру, любов, повагу, сім’ю, мир, культуру спілкування, толерантність, людське життя. Як результат, було створено емблеми миру в Україні та  у світі.

ü Міжнародний проєкт «Мова і свідомість народу».

Видання «НЕМАЄ МОВИ – НЕМАЄ НАЦІЇ», «Є МОВА – Є НАЦІЯ». Головна мета – утвердження української  мови, як державної мови титульної нації. Спільно з НРЖУ, КМДА, Інститутом післядипломної педагогічної освіти КУ ім. Бориса Грінченка, за участі Юрія Шевчука, проведено Конкурс методичних розробок педагогічних працівників навчальних закладів м. Києва з української (рідної) мови у 20162017 навчальному році та видано Методику викладання української мови, як рідної.

ü Міжнародний проєкт «Українська жінка у визвольній боротьбі 19401950 рр.» 

Видано тритомний біографічний довідник про жінок, учасниць визвольної боротьби – 3000 жіночих історій. Книга доповнює сторінки історії України та служить виховним матеріалом для молоді.

ü Будівництво «Меморіалу жертвам політичних репресій московського комуністичного режиму в Україні». Меморіал – місце поховання тисяч закатованих та розстріляних «ворогів народу», активна реконструкція якого розпочалася після звернення членкинь ВЛУЖ до Львівської Міської Ради. Роботи по формуванню Меморіалу відбувалися протягом 10 років. Заключним етапом стало встановлення і відкриття «Дзвону пам’яті» 31 серпня 2019 р.

ü Всесвітня акція «МИРОТВОРЧА ПИСАНКА», діти світу підготували Великодні подарунки та відеовітання воїнам ООС – писанки-обереги, що  розписані дітьми українських громад в інших країнах світу та освячені в Україні.

ü Всесвітня акція «РІЗДВЯНА ЗІРКА», що проводиться спільно з Ліґою Українок Канади (відділ Торонто). Діти з усього світу готують Різдвяні подарунки та сувеніри воїнам ООС. В рамках акції у Національному центрі «Український дім» відбудеться вітання зі святом Святого Миколая дітей, мами чи тата яких віддали своє життя за мир в Україні, дітей військовослужбовців,  а також вітання дітей 6 сиротинців.

ü Міжнародний проєкт «Найрідніші» –  проєкт по реабілітації учасників бойових дій та їх родин. Реабілітаційний оздоровчий табір для учасників бойових дій та їх родин, що проводиться спільно з Ліґою Українок та Ліґою Українців Канади відділ Торонто.

 

Прочитано 632 разів

Останні матеріали

черв. 28, 2021 99

З 25-РІЧНИЦЕЮ КОНСТИТУЦІЇ ДЕРЖАВИ УКРАЇНИ

Пригадується День прийняття Конституції України. Міжнародна організація «Жіноча Громада»…
черв. 19, 2021 94

20 червня – День медичного працівника

 20 червня в Україні 27 рік поспіль відзначають День медичного працівника. День медика…
черв. 16, 2021 102

У столиці нагородили знавців і дослідників шевченкового слова

У Києві, в затишній, теплій атмосфері представники журі Міжнародного проєкту-конкурсу…
черв. 16, 2021 105

Підсумкова конференція VI Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи»

14.06.2021 року відбулася підсумкова конференція VI Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас…

Вісник Національної ради жінок України