П'ятниця, 06 грудня 2019 19:32

Благодійник року

6 грудня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана відбулася святкова церемонія нагородження переможців обласного конкурсу «Благодійник року» імені меценатів Тарновських.

В урочистостях взяли участь перший заступник голови Чернівської обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Романова, керівники меценати, підприємці.

Цьогоріч нагороджували у 6-ти номінаціях. Серед нагороджених і Голова Національної Ради жінок України Людмила Порохняк-Гановська у номінації «Благодійник року – вдячність волонтеру». Людмила Порохняк-Гановська зазначила:

-  Ми вдячні оргкомітету за визнання внеску Національної Ради жінок України в реформування первинної ланки охорони здоровʼя на Чернігівщині. Ми обрали цей регіон як регіон з великою кількістю мешканців поважного віку, які проживають в малих селах, розташованих на значній відстані від центрів ОТГ. В таких селах переважно відсутні фельдшерсько-акушерські пункти, аптечні пункти і немає пішого доступу до амбулаторій сімейної медицини. За умов малого забезпечення таких сіл громадським транспортом та незадовільним станом доріг доступ мешканців, особливо осіб старшого віку, до первинної медичної допомоги обмежується.

Тому ми розробили концепцію підготовки волонтерів серед мешканців малих сіл для покращення комунікацій з сімейними амбулаторіями та районною лікарнею і для профілактики та ранньої діагностики неінфекційних захворювань. Спочатку ми впродовж року працювали в двох малих селах, пізніше наш проект підтримало Посольство Канади в Україні та Канадсько-українська фундація. Ми підготували на двох триденних тренінгах 37 волонтерів з 10 малих сіл Чернігівського району, кожен отримав медичні прилади домашнього вжитку; тонометри, глюкометри, пікфлоуметри, електронні термометри та кожне село отримало небулайзер, компʼютер і принтер, було встановлено інтернет-звʼязок з 6 селами, у яких він був відсутній. Волонтери було надано елементарний курс компʼютерної грамотності.

Як наслідок нашої співпраці з ОДА, Чернівською райдержадміністрацією, Чернігівською районною лікарнею, сімейними лікарями, медичними сестрами та волонтерами створено ланцюг, заснований на підтримці волонтерами реформування первинної медико-санітарної допомоги в малих селах. Волонтери виявляють осіб з підвищеним артеріальним тиском, підвищеним рівнем глюкози в крові, навіть була виявлена хвора на рак молочної залози, яка успішно прооперована на ранній стадії захворювання. Волонтери повідомляють про свої спостереження в сімейні амбулаторії та відслідковують контакти виявлених осіб з медиками.

Результати такого проекту у вигляді відеосюжету були представлені в Нью Йорку під час 63-ї Сесії ООН в березні 2019 року та отримали схвальну оцінку. Далі ми продовжуємо співпрацю з медиками на волонтерських засадах.

В даний час в цих самих селах продовжується діяльність в рамках проекту, підтриманого Посольством Королівства Нідерландів в Україні «Доступ до верховенства права осіб, які постраждали від домашнього насильства». Створюються мультидисциплінарні групи, до складу яких входять представники органів місцевої влади, поліції, медики, вчителі, психологи, соціальні працівники та волонтери для попередження домашнього насильства і надання допомоги його жертвам.

Сподіваємось, що така співдружність сприятиме зміцненню громад та викоріненню такого негативного прояву як насильство в сімʼях.

 

Прочитано 399 разів

Останні матеріали

черв. 28, 2021 86

З 25-РІЧНИЦЕЮ КОНСТИТУЦІЇ ДЕРЖАВИ УКРАЇНИ

Пригадується День прийняття Конституції України. Міжнародна організація «Жіноча Громада»…
черв. 19, 2021 82

20 червня – День медичного працівника

 20 червня в Україні 27 рік поспіль відзначають День медичного працівника. День медика…
черв. 16, 2021 90

У столиці нагородили знавців і дослідників шевченкового слова

У Києві, в затишній, теплій атмосфері представники журі Міжнародного проєкту-конкурсу…
черв. 16, 2021 92

Підсумкова конференція VI Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи»

14.06.2021 року відбулася підсумкова конференція VI Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас…

Вісник Національної ради жінок України