Вівторок, 27 серпня 2019 17:41

Про нас

НАЦІОНАЛЬНА РАДА ЖІНОК УКРАЇНИ (НРЖУ)

НАЦІОНАЛЬНА РАДА ЖІНОК УКРАЇНИ (НРЖУ)
Сторінки історії

Історична назва Національної Ради Жінок України (НРЖУ) – Українська Національна Рада, яка була створена 1920 року в Кам’янці-Подільському з ініціативи видатних українок – громадських діячів Людмили Черняхівської-Старицької, Софії Русової, Марії Грушевської.

Першою головою Президії Української Національної Ради, на короткий термін, була обрана Марія Грушевська, а другий склад очолила Софія Русова. Заступницями були обрані Константина Малицька, Марія Грушевська, Зінаїда Мірна, Людмила Черняхівська-Старицька, скарбником – Мілена Рудницька, секретарями Олена Залізняк і Надія Суровцева.

Паралельно у Відні українки-емігрантки заснували Український Жіночий Комітет, який був складовою Української Національної Ради і представляв українок на міжнародному рівні до 1937 року.

Філії української національної ради діяли у Лондоні, Парижі, Берліні, Римі, Берні і представляли українські жіночі організації на міжнародному рівні, допомагали рідному краю.

До Міжнародної Жіночої Ради Українська Національна Рада була прийнята у 1920 році в Осло. Представляла УНР на цьому конгресі М. Чикаленко-Келлер. Українська Національна Рада була виключена із складу Міжнародної Жіночої Ради в 1924 році, так як не була на території держави Україна. Самоліквідувалась у 1937 році.

Ініціаторами створення Національної Ради жінок України були: «Жіноча Громада» (голова – Марія Драч), «Союз українок» (голова – Атена Пашко), «Спілка жінок України» (голова – Марія Орлик), «Всеукраїнське товариство ім. О.Теліги» (голова – Ольга Кобець), які в 1997 та 1998 роках проводили періодичні узагальнюючі зустрічі.

В січні 1999 року було створено організаційний комітет до складу якого, крім названих, ввійшли: «Жінки і діти України» (голова – Аліна Комарова), «Дія» (голова – Тетяна Кондратюк).

20 березня 1999 року відбувся Установчий зїзд Національної Ради жінок України. В його роботі взяли участь 118 делегатів та 73 запрошених.

Головою НРЖУ була обрана Ірина Євгенівна Голубєва, яка працювала на той час заступником Міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту, заступниками голови – Драч М.М., Пашко А.В., Орлик М.А., Кобець О.С., Комарову А.І., Кондратюк Т.В., головою ревізійної комісії – Яковлєву Л.М.Секретарем НРЖУ затверджено Мільченко З.В.

Статут зареєстрований 14 травня 2002 в Міністерстві юстиції України.

Головними статутними завданнями НРЖУ є захист прав та інтересів своїх членів,об’єднання зусиль жіночих громадських організацій та узгодження їх дій для розбудови відкритого громадянського суспільства, підтримка ініціатив на підвищення ролі і статусу жінок у всіх сферах життєдіяльності суспільства на принципах гендерної рівності, сприяння творенню демократичної правової та соціально-орієнтованої держави, сприяння утвердженню гендерної демократії.

Головний керівний орган НРЖУ – з’їзд, у міжз’їздівський період – Рада.

За час діяльності відбулися: позачерговий (2000р), 3-й (2002р), 4-й (2005р), 5-й (2009р) та 6-й (2012р) звітні-виборні з’їзди.

Постійні комітети НРЖУ: Правові засади – міжнародне та національне законодавство з прав людини, становища жінок, з питань материнства та дитинства. Міжнародні зв’язки і питання миро творчості та світорозбудови.

Сталий розвиток – жінка у сфері економіки. Зайнятість в містах та сільській місцевості.

Забезпечення добробуту – здоровя, харчування, середовище проживання, дозвілля.

Культура – освіта, просвіта, засоби масової інформації, мистецтво.

Соціальні питання – сімя, материнство і батьківство, дитинство, молодь, старіння, міграція.

Широкий спектр діяльності здійснюють секції НРЖУ: «Жіноцтво в сучасній демоекономічній реальності України», «Жінки та охорона здоров’я: проблеми й перспективи», «Освіта і професійна підготовка жінок: Місце жінки в науці», «Демократія та її перспективи в Україні», «Торгівля жінками: Проблеми і реалії», «Принципи духовності й етичних засад сучасної сім’ї».

19 березня 2009 головою Національної ради жінок України на 5-му звітно-виборчому з’їзді обрано Тетяну Кондратюк – заступника Міністра України в справах сім’ї, молоді та спорту.

24 березня 2012 року головою Національної ради жінок України обрано Людмилу Яковлєву.

На 29-й сесії, що проходила у Гельсінкі, 3 липня 2000 р. НРЖУ прийнята до Генеральної Асамблеї Міжнародної ради жінок, як об’єднання, що після 75-річної перерви повернулося до її складу, маючи власну територію, прапор, гімн, мову.

НРЖУ бере активну участь у роботі Міжнародної ради жінок (МРЖ), а також звітується про свою діяльність. Делегації НРЖУ брали участь у Генеральних Асамблеях: 2003 рік – Індонезія., 2006 рік – Австралія, 2009 рік – Південна Африканська Республіка, 2012 рік – Корея.

НРЖУ також є членом Європейського центру Міжнародної ради жінок (ЄЦМРЖ). Делегація НРЖУ постійно бере участь у її засіданнях де обов»язковим є виступ голів національних об»єднань. У 2013 році делегації НРЖУ були в Гаазі та Монако.

На засіданнях Геренальної Асамблеї МЖУ та ЄЦМРЖ. обов»язковим є виступ голови НРЖУ.

Неодноразово делегації НРЖУ брали участь у засіданні Комісії ООН із «Статусу жінки», де інформували про фактичний стан справ про рівні права та можливості жінок і чоловіків в Україні та протидію торгівлі людьми.

З 25 по28 травня 2005 року в Києві була проведена Генеральна асамблея Європейського центру Міжнародної ради жінок (ЄЦМРЖ), відкриття якої відбулось у Верховній Раді України. У роботі Ради взяли участь всі організації-члени НРЖУ, урядовці та дружини високопосадовців.

З 5 по 10 вересня 2006 року проведена 31-ї сесія Генеральної асамблеї Міжнародної радижінок.В Київ з’їхалися жінки з 41 країни світу і обговорювали проблеми захисту прав дітей, покращення стану навколишнього середовища, поглиблення міжнародних зв’язків та миру.

Подальшу діяльність Національна рада жінок України вбачає в об’єднанні прогресивних сил для розквіту України, дотримання прав кожного громадянина, забезпечення щасливого дитинства.

Серед головних завдань визначено наступні: цілеспрямована діяльність на підвищення статусу жінок у суспільстві та поліпшення їхнього соціального становища; використання наданих законодавством засобів щодо подолання дискримінації, насильства, приниження людської гідності жінки, реалізації положень і рекомендацій міжнародних правових документів, до яких приєдналася Україна.

Особливу увагу вирішено приділяти розв’язанню проблем виховання дітей та підлітків, об’єднанню зусиль для попередження дитячої злочинності та безпритульності, посиленню співпраці з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування, роботі серед різних категорій жінок і насамперед серед безробітних, багатодітних та самотніх.

Консультувати та надавати їм допомогу при організації власної справи, підтримувати тих, котрі займаються малим і середнім підприємництвом, створюють нові робочі місця для жінок, посилити роботу з навчання жіночого активу.

Наступні роки повинні стати роками організаційного зміцнення, активізації діяльності НРЖУ, посилення її впливу на соціально-економічний розвиток країни, розширення участі жінок в управлінні державними справами, збереження миру і злагоди у суспільстві.

Прочитано 3693 разів
Детальніше в цій категорії: « Керівний склад

Останні матеріали

черв. 28, 2021 82

З 25-РІЧНИЦЕЮ КОНСТИТУЦІЇ ДЕРЖАВИ УКРАЇНИ

Пригадується День прийняття Конституції України. Міжнародна організація «Жіноча Громада»…
черв. 19, 2021 78

20 червня – День медичного працівника

 20 червня в Україні 27 рік поспіль відзначають День медичного працівника. День медика…
черв. 16, 2021 85

У столиці нагородили знавців і дослідників шевченкового слова

У Києві, в затишній, теплій атмосфері представники журі Міжнародного проєкту-конкурсу…
черв. 16, 2021 88

Підсумкова конференція VI Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи»

14.06.2021 року відбулася підсумкова конференція VI Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас…

Вісник Національної ради жінок України