Четвер, 08 квітня 2021 05:40

СOVID-19 та люди похилого віку

Протягом більше року відстеження параметрів Covid-19 медична наука чітко показала одне: вірус найсильніше вражає людей похилого віку. Проте їхня вразливість часто сприймається як доля. Інституційна упередженість та соціальна дискримінація щодо людей похилого віку як у багатих, так і в бідних країнах існує задовго до зараження вірусом. У наслідках пандемії не було нічого неминучого.

Багато країн піднімали питання ейджизму на 65 Сесії Комісії зі становища жінок ООН. Експерти стверджують, що це стійка загроза, яка не отримує достатньої глобальної уваги. Опублікований 18 березня звіт – це спільні зусилля чотирьох важливих структур ООН: Всесвітньої організації охорони здоров’я, Управління Верховного комісара з прав людини, Департаменту з економічних та соціальних питань та Фонду народонаселення.

ООН не має спеціального агентства з питань старіння, хоча населення світу у багатьох місцях неухильно старіє. HelpAge International, організація громадянського суспільства, що налічує 158 членів у 86 країнах, заповнює деякі прогалини гарячими лініями та довідковими центрами, а також цілим рядом інших послуг, включаючи юридичні консультації та допомогу. Бідних жінок, зокрема вдів, часто обманюють через спадщину чи доходи – навіть виселяють з сімейних будинків у численних країнах, що розвиваються, де жіноча грамотність низька. Фізичне насильство – не рідкість.

Зараз HelpAge очолює глобальну кампанію за конвенцію ООН про права людей похилого віку. Його заклик до угоди ООН, а також «Глобальний звіт про ейджизм» (що включає розділи про негативні упередження щодо молоді) були опубліковані перед засіданням робочої групи з питань старіння, яка засідала в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку з 29 березня по 1 квітня. Основними акцентами на засіданнях були право на працю та доступ до правосуддя.

Глобальний звіт чотирьох суб’єктів ООН надзвичайно сильний і безкомпромісний.

«Цей звіт показує, що ейджизм є поширеним, всюдисущим і підступним, оскільки в основному залишається невизнаним і беззаперечним», - написали лідери організацій ООН. «Ейджизм має серйозні та далекосяжні наслідки для здоров’я людей, їхнього добробуту та прав людини, і коштує суспільству мільярди доларів».

«Протягом усього життя ейджизм взаємодіє з сексизмом і расизмом, що погіршує невигідність», – сказано в дослідженні. Те, що експерти визначають як «гендерний вік», особливо згубне. «Жінки часто опиняються в ситуації подвійної загрози, коли патріархальні норми призводять до швидшого погіршення статусу жінок старшого віку порівняно з чоловіком».

«Ця подвійна небезпека також пояснює, чому зовнішній вигляд літніх жінок оцінюється інакше, ніж зовнішній вигляд старших чоловіків. – Чоловіки з сивим волоссям та зморшками вважаються видатними, мудрими та досвідченими, тоді як сиве волосся та зморшки жінки в багатьох культурах виглядають непривабливо. Жінки також стикаються з більшим тиском, ніж чоловіки, щоб приховати ознаки старіння, вони націлені на постійно зростаючу індустрію краси проти старіння».

Ще два шляхи прояву перетину між ейджизмом та сексизмом полягають у звинуваченнях у чаклунстві та дискримінації, спрямованих проти старших вдів.

В інституційному плані звіт показав на основі даних, що, наприклад, «в охороні здоров’я зафіксовано диспропорції щодо доступу жінок похилого віку до профілактичного догляду та лікування. Багато досліджень, проведених у Сполучених Штатах, повідомляють, що чоловіки похилого віку, як правило, отримують більш ретельні медичні огляди, більше спостереження та більше доказової медичної допомоги, ніж жінки».

У своїй кампанії за конвенцію ООН про захист людей похилого віку HelpAge стверджує, що Covid-19 викрив вкорінений системний погляд на старіння жінок. Він закликає уряди розпочати розробку угоди для вирішення проблеми.

«Дискримінація та нерівність, з якими стикаються люди похилого віку, безумовно, не є чимось новим, але пандемія COVID-19 висунула ці проблеми на перший план, як ніколи раніше», – заявила Бріджет Слеп, старший радник з питань прав людини у HelpAge 29 квітня. «Ось чому нам терміново потрібна конвенція ООН про права людей похилого віку, і ми повинні бачити конкретні дії, які вживаються прямо зараз».

Прочитано 41 разів

Останні матеріали

черв. 28, 2021 83

З 25-РІЧНИЦЕЮ КОНСТИТУЦІЇ ДЕРЖАВИ УКРАЇНИ

Пригадується День прийняття Конституції України. Міжнародна організація «Жіноча Громада»…
черв. 19, 2021 79

20 червня – День медичного працівника

 20 червня в Україні 27 рік поспіль відзначають День медичного працівника. День медика…
черв. 16, 2021 86

У столиці нагородили знавців і дослідників шевченкового слова

У Києві, в затишній, теплій атмосфері представники журі Міжнародного проєкту-конкурсу…
черв. 16, 2021 89

Підсумкова конференція VI Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас Шевченко єднає народи»

14.06.2021 року відбулася підсумкова конференція VI Міжнародного проєкту-конкурсу «Тарас…

Вісник Національної ради жінок України